Stockholms Skreifestival 2019

Välkommen till en gastronomisk festival helt tillägnad säsongens finaste råvara: skrei - norsk torsk när den är som bäst. Så länge man känner till har skreien kommit till Lofotens övärld för att leka. Det sker under januari till april varje år. Efter den långa vandringen genom kalla, klara vatten och hårda strömmar, blir torsken muskulösare och får ett fastare, vitare och mer delikat kött. När torsken är framme, kallas den för skrei. Då är torsken som allra bäst.

För kustbefolkningen har skreifisket alltid varit en stor händelse. ”Skreien kommer!” skrek man i byarna och fiskarna gjorde genast i ordning de små båtarna och gav sig ut. Efter månader i mörker med knappt någon sol blev skreien en mycket viktig näringskälla för D-vitamin, andra fettlösliga vitaminer och omega-3-fettsyror. Skreien var helt enkelt ett mirakel för solhungriga och frusna nordbor. Precis som vi ser fram emot årets första färskpotatis, ser norrmännen fram emot årets första skrei.

Här kan du se årets skremeny: Skreimeny 2019